Alla inlägg under juni 2008

Av Ingrid - 24 juni 2008 08:52

Nya Skotte-Nytt damp ner i brevlådan! Jättefin - i färg, med anledning av WDS och stora skotteextasen på Almare - Scottie World Show. Massor med stora och fina annonser, väldigt mycket trevlig läsning. Bra hopsatt om man får säga det som själv lite i branschen. The Ulvus Manor has been very quite, except for the turning of pages...

Av Ingrid - 23 juni 2008 17:58

Här kommer Viggo 3 månader! Raglan Reform Club uppf Dan Ericsson, äg Ingrid Sigfridsson.Viggo har utvecklats till en väldigt fin och framåt liten kille; socialt övad som få och finner sig lika väl tillrätta i de mest skiftande miljöer. Norrtäljes populäraste hund!

Av Ingrid - 22 juni 2008 12:08

Skottebloggens medarbetare Helene vill dela med sig av denna charmiga pin-up-bild från det oskuldsfulla 50-talet. Bilden lär heta 'Man's best friend', vilket naturligtvist syftar på att skotten genom att bita i kvinnans kappa, hmm... blottar lite ben och strumpor.

Av Ingrid - 20 juni 2008 17:48

2 scotties + Ola

Av Ingrid - 19 juni 2008 12:26

Nämligen en raggig jätte från Den Gröna Ön. Vår engagerade medarbetare Helene har skapat http://varghund.bloggagratis.se/Det är därifrån den här underbara sekelskiftesbilden kommer. Man kunde verkligen klä upp sig förr på utställningar!

Av Ingrid - 18 juni 2008 19:15

Blogginnehavaren sitter i soffhörnet och är lycklig. En mild försyn har försett mig med många och goda böcker, en del av dessa handlar om skotska terriers. Den just aktuella har en särskild dimension. Den är skriven av chefredaktören och skottevännen P G Peterson, gemenligen kallad PGP. Därigenom är man vips tillbaka till barndomens 50-tal, då det lilla hundälskande barnet, som inte fick ha hund för föräldrarna, kompenserade sig genom att läsa om PGP:s kära skottar. Undrans på att dessa små säregna hundar för alltid fick en speciell plats i hjärtat! F ö tycker jag att de flesta böcker skrivna efter 50-talet är skräp!

P G Peterson tillträdde som chefredaktör 1933 och har betraktats som "ingenjören" bakom Aftonbladets framgångar på 30-talet och som kvällstidningens förnyare. Han införde en lättsammare ton i reportaget och förvandlade Aftonbladet till en Stockholmstidning.

Upplageframgångarna var remarkabla. Olympiaden i Berlin 1936 blev det stora publika genombrottet. Upplagan steg till 90 000 exemplar och 1938 bröt Aftonbladet 100.000-vallen

Läs PGP och hans kärleksfulla beskrivning av Terriern:

"Ett litet svart, strävt, burrigt och runt föremål. Framtill stack två små öronspetsar upp ur burret och baktill reste sig en yvig svans liknande de numera så onödiga lampborstarna."

"Hon är lycklig just nu. Hon ligger i förbjudna soffhörnet och sover djupt, ena örat står upp, det andra slokar, tänderna glittrar mellan läpparna och en liten millimeter av en röd tunga sticker fram. Då och då pustar hon vällustigt så att soppsilsmustascherna fläktar lätt. Men om husfadern skulle komma på två meters håll från bordet med chokladburken så skulle hon genast vara stadens mest klarvakna terrier."

Den skotska terriern har naturligtvis en stark karaktär. PGP föreställer sig att terrierns codex för umgängeslivet, omskriven på de gamla landskapslagarnas sköna om än kärva språk, skulle låta ungefär på det här viset:

"Nu siktas gäst på tunet. Då rese sig terriers ragg å rygg, då studse terrier å alla fyra samt nafse efter byxben under idogt morr."









Av Ingrid - 18 juni 2008 07:13

målad av konstnären Richardis Sörvik föreställer skotska terriern Ch Bunty av Brååtha. Tavlan målades under tidigt 50-tal och var med på SKK:s konstutställning över Richardis Sörviks verk på SKK:s museum 1992-93. Det finns många intressanta fakta att dra fram.Konstnären: "Fru Sörvik" - det var den inom svensk hundsport utomordentligt framgångsrika Richardis Sörvik (1893-1975), född i Malmö med relation till den friherreliga ätten von Scwerin, under hela sitt liv hunduppfödare och konstnär, verksam i Göteborg.Hunden: Int Ch Bunty av Brååtha, uppfödd och ägd av körsnär Sven Sundqvist och av honom ansedd som den bästa av alla de framgångsrika Brååtha-hundarna. Här finns faktiskt en connection med västgötaspets. Bunty var son till rektor K-G Zettersténs vinstrika avelshund Ch Kennelgarth Goldsmith. Rektor Zetterstén var ju som bekant den person som startade inventeringen av västgötaspetsar på Skara-slätten och aktiv inom avelsarbetet i rasens barndom.

Av Ingrid - 18 juni 2008 07:09

Helene skriver: "Ibland ramlar information om skotten över en på de mest besynnerliga sätt. Yngsta sonen ville spela det klassiska affärsspelet Monopol nu på förmiddagen. Spelpjäserna består ju av bl.a en hatt, ett strykjärn, en bil och en sko samt en hund. Jag valde hunden. Kikade lite närmre på den och titta, är det inte en skotte. Märk väl att detta är ett sällskapsspel jag och mina föräldrar och syskon började spela för 30 år sedan. Rusade till datorn och javisst är en av spelpjäserna en skotte.Citat: 'If you have ever played Monopoly, surely you reached for that Scottie game token first'.Scannade min spelpjäs medans sonen otåligt väntade i köket så att vi kunde börja spela ;)

Skapa flashcards