Alla inlägg under juni 2008

Av Ingrid - 1 juni 2008 11:29

Senaste Top Dog i Vita Huset heter Barney och är en svart skotsk terrier. Hans husse är nuvarande President George W. Bush, the 43rd President of the United States.

Av Ingrid - 1 juni 2008 09:25

Ett omfattande research ger vid handen att scotties vid minst tre perioder varit First Dog i USA, dvs residerat in The White House. Men Fala, Rooselvelts särskilda ögonsten, är den enda som också förevigast som staty! Här vid Franklin D Roosevelts Memorial.
Franklin Delano Roosevelt:
Nummer: USA:s 32:e president
Ämbetsperiod: 4 mars 1933 - 12 april 1945
Företrädare: Herbert Hoover
Efterträdare: Harry S. Truman
Dödsdag: 12 april 1945 (63 år)
Franklin Delano Roosevelt, född 30 januari 1882 i Hyde Park i New York, död 12 april 1945 i Warm Springs i Georgia, var en amerikansk politiker (demokrat) och USA:s president åren 1933-1945. Han är en av USA:s mer tongivande presidenter och den som innehaft ämbetet under längst tid.
Roosevelt var jurist och före sitt tillträde som president var han bland annat biträdande sjöminister 1913-1920 och guvernör i delstaten New York 1928-1932. Franklin Delano Roosevelt var det enda barnet till James Roosevelt (1828-1900) och Sara Delano (1853-1941). Han hade en äldre halvbror vid namn James Roosevelt Jr (1854-1927). Franklin kom från en förmögen familj, speciellt på moderns sida.
Den 17 mars 1905 gifte sig Roosevelt med en avlägsen släkting, Eleanor Roosevelt. De hade en gemensam stamfader, Claes von Rosenvelt, som hade anlänt till Nya Amsterdam (dvs dagens New York) på 1650-talet. Eleanor var brorsdotter till den dåvarande presidenten Theodore Roosevelt. Franklin och Eleanor fick sex barn.
Roosevelt blev invald i delstaten New Yorks senat 1910.
I augusti 1921 drabbades Roosevelt av vad man då trodde var polio och blev förlamad från midjan och nedåt. I början av 1900-talet kunde man inte ställa en säker diagnos.
Efter något år reste han till ett rehabiliteringscenter i Warm Springs i Georgia. Tillslut kunde han gå med benskenor, stöd av en käpp och i armkrok med någon.
I samband med det Demokratiska partiets konvent inför valet 1928 gjorde Roosevelt sitt första officiella framträdande på flera år.
År 1928 valdes Roosevelt till guvernör i New York. Det var något spänt för Roosevelt och hans medarbetare om han skulle vinna, eftersom han var handikappad. Men folk trodde att han hade återhämtat sig. Han lät måla sina skenor svarta och bar därför alltid svarta skor och strumpor så att de knappt syntes.
Som guvernör genomförde han en rad sociala reformer.
1932 ställde Roosevelt upp som presidentkandidat inför presidentvalet samma år.
I presidentvalet slog Roosevelt enkelt den sittande presidenten Herbert Hoover, som Roosevelt framgångsrikt attackerade för att inte kunna möta den stora depressionen.
Efter börskraschen 1929 lanserade Roosevelt, som nyvald president 1933, sin keynesianskt inspirerade politik, den så kallade New Deal, som innebar kraftigt ökade statliga ingrepp i ekonomin. I sitt installationstal sade han den kända frasen; Det enda vi har att frukta är fruktan själv. Han sa att depressionen skulle bekämpas till varje pris, lika som om det hade varit en fientlig invasionsarmé.
Roosevelt valde att återuppta de diplomatiska förbindelserna med Sovjetunionen i början av sin presidenttid. Under andra världskriget fick han ett gott samarbete med Josef Stalin om hur kriget skulle bekämpas.
När andra världskriget bröt ut valde Roosevelt att USA skulle förbli neutralt. Men man stödde Storbritannien och Frankrike genom att sälja vapen till dem, efter mars 1941 genom Lend-lease-programmet.
Roosevelt var en av de tre stora: Churchill, Roosevelt och Stalin vid Jaltakonferensen 1945
Roosevelt omvaldes tre gånger och vann inte färre än fyra presidentval (1932, 1936, 1940, 1944). Han innehade sitt ämbete ända fram till sin död i april 1945, bara 82 dagar in i sin fjärde mandatperiod, bara någon månad före Nazitysklands kapitulation.





Av Ingrid - 1 juni 2008 09:01

Skotte-bloggen handlar om litet och stort... Gemensam nämnare är den lilla hunden "från de barbariska gränstrakterna mot de mest fjärran landskapen i norr..." (Englische Dogges, 1576). Då familjen nyligen blev med skotte tog det inte lång tid att upptäcka att skotskt terrier handlar lika mycket om kultur.



Skotten - lojal och trogen, värdig, självmedveten och reserverad, men modig och mycket intelligent. Skotsk terrier är djärv men aldrig aggressiv - ej undra på att historien vimlar av statsmän och kulturpersonligheter med en scottie framför fötterna.



Skotte-bloggens första porträtt är Fala, USA:s president Franklin D. Roosevelt älskade lilla hund, som aldrig vek från sin ägares sida. Fala, vrsa hela namn var Murray of Fala Hill, var en present från presidentens kusin, Margaret Stuckley. Paret Roosevelt hade flera skottar före Fala, bland andra Duffy och Mr. Duffy



Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards