Direktlänk till inlägg 27 augusti 2008

Lojal och trogen...

Av Ingrid - 27 augusti 2008 20:49

... värdig, självmedveten, reserverad, modig och mycket intelligent... djärv men aldrig aggressiv. Standardens vackra adjektiv hopar sig i drivor. Det är just detta med skottens karaktär som jag inte kan få nog av... Varje gång lille Viggo gör något klokt eller duktigt, vilket händer rätt ofta, så känns det som ilningar i tårna... man blir lycklig över denna lilla förståndiga och käcka kompis... och då är ju Viggo ändå inte min hund utan min dotter Ingrids. Hur som helst får vi ofta njuta av umgänget och Viggo blir glad när vi ses. Den ljuvliga bilden av två typiska valpar från kennel Raglan bär syn för sägen om skottekaraktären, visas här med vänligt tillstånd av uppfödaren Dan Ericsson.Beskrivningen av skottens karaktär har jag hittat på en kennelsida, men då samma text finns på Skottefederationens broschyr, så uppges denna som källa. Texten beskriver skotten på ett fint sätt, även om Viggos husse, i vars hand jag tryckte broschyren inför den nya familjemedlemmens ankomst, har undrat när "det filosofiska lugnet" ska infinna sig...Den skotska terriern eller skotten, som den kallas i dagligt tal, är en ras som de flesta känner till utseendet. "Whisky"-hundens speciella uppsyn tar man inte miste på, men endast de som umgåtts med skottar eller haft egna, känner till rasens karaktär.Skotten är en hund som visar stor tillgivenhet och lojalitet. Det skämtsamma leklynnet, den humoristiska uppsynen med den karaktäristiska "full-i-fan"-blicken kan knappast beskrivas utan måste upplevas.Skottens filosofiska lugn, stillsamma närvaro vid fötterna, eller i soffan gör att alla förstår att den som en gång ägts av en skotsk terrier, så gott som undantagslöst förblir rasen trogen.Det är en stor hund i ett litet format med mycken egen vilja.Det är därför viktigt att man omedelbart talar om för den lilla valpen vem som bestämmer. Små skottevalpar är som regel mycket tuffa.


En liten söt krabat som obehindrat får nafsa och bita i händer och fötter, morra och skälla, kommer att bli odräglig.Skotten är lättfostrad och mycket villig att vara till "lags", om den vet vem som bestämmer. Det är viktigt att redan från början vänja skottevalpen vid att bli hanterad av flera olika människor eftersom det är en hund som kommer att tillbringa många stunder på trimbordet.Energi och envishet är rastypiskt. I början omsätter den lilla valpen sin energi med bus och lekar i valphagen och på villatomtens gräsmatta. Senare skall energi och envishet bygga upp kondition och muskler genom korta promenader. Det är viktigt att skottevalpen som har en relativt tung kropp inte överansträngs. Först när hundens skelett stabiliserats, ungefär vid 8 månaders ålder, kan man tänka sig längre promenader. Skotten är en sportig hund och som vuxen hänger den med på det mesta, envist och energiskt. MEN I SIN TAKT.Inomhus är skotten påfallande lugn och tillbakadragen och passar därför de flesta människor utmärkt, inte minst med tanke på rasens enastående förmåga att finna sig tillrätta i de mest varierande miljöer.Den skotska terriern är i allmänhet vänlig och inte provocerande mot andra hundar men ..... om så skulle vara nödvändigt, tvekar skotten inte en sekund att ge sin in i striden med fienden.I "Englishe Doggesh" står att läsa: "Terriern är en god, grovhuggen och rättfram hund, med ett lejons mod, som aldrig ostraffat låter sig förnärmas och är lika mycket värd som två dussin råttfällor". Ett fint och värdeladdat omdöme från den tiden då terriers hade en viktig funktion att fylla som skadedjursbekämpare.Skotten är en trevlig kompis för alla åldrar och den tycker mycket om barn.Men som med alla raser gäller barnets behandling av hunden snarare än tvärtom.
Med skottens leklynne och nyfikenhet brukar upptågen tillsammans med barn vara högtidsstunder, under vuxet överinseende naturligtvis.

En vacker skotsk terrier i toppform och med den rätta utställningsgnistan är en skönhetsupplevelse i hundvärlden och brukar placera sig högt på utställningar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingrid - 26 mars 2011 12:15


Att Humphrey Bogart var skottefantast har vi nämnt flera gånger, men idag har Skottebloggen till sin stora förtjusning lyckats hitta en tidigare okänd bild! Den är från komedin "Stand-In" från 1937, en hejdlös drift med nöjes- och filmindustrin. ...

Av Ingrid - 19 mars 2011 10:37


Ch Roundtown Mercedes of Maryscot "Sadie", som bl.a vann BIS på Westminster, National Dog Show och AKC/Eucanuba Dog Show 2010, har fått valpar! Fyra tikar och en hane, alla svarta, föddes den 11 mars. Stolt fader är Anstamm Prime Minister. Grat...

Av Ingrid - 17 mars 2011 10:05


  Idag gratulerar vi Raglan Reform Club "Viggo" på 3-årsdagen! ...

Av Ingrid - 14 februari 2011 10:39

     

Av Ingrid - 27 januari 2011 11:34

Memphis Belle är smeknamnet på ett Boeing B-17 Flying Fortress , ett bombflygplan, som blev berömt när dess besättning lyckades flyga 25 uppdrag över Europa och återvända hem till USA under andra världskriget. Det sista uppdraget flögs 17 maj 1943. F...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se