Alla inlägg under augusti 2008

Av Ingrid - 27 augusti 2008 12:32

Den här mycket trötta katalogsidan är från specialklubbarnas utställning på Ostermans Marmorhallar i Stockholm, söndagen den 16 december 1962. Dömde gjorde det finska underbarnet, 19-årige (tror jag) Hans Lehtinen och närmare 100 terriers hade kommit på hans lott, de upptar inte mindre än 14 katalogsidor. Uppgiften klarade naturligtvis Lehtinen med bravur. Detta var den med tiden så populäre och omtyckte Hans Lehtinens domardebut i Sverige. Jag påminde HL om detta historiska tillfälle och han kom mycket väl ihåg sina skottar på utställningen, nämligen...

Av Ingrid - 24 augusti 2008 19:22

I dag fick Viggo följa med på SM för brukshundar i Västerås. Vilket äventyr! Viggo skötte sig exemplariskt, hittade flera snälla hundar att leka med och hälsade glatt på alla människor. Sedan satt han tyst och fint och tittade på när eliten gjorde upp om SM-medaljerna i planskyddet. Det avlossades en hel del skott, ( vi fick hjärtat i halsgropen!) men Viggo var helt oberörd, tack och lov...
Bäst av allt var en välförtjänt glass i värmen!

Av Ingrid - 19 augusti 2008 22:50

Ur uppfödarintervju med Dan Ericsson, kennel Raglan, Skotte-Nytt 2002

Vilka egenskaper tycker Du är viktigast hos en skotte och vilka fel är värst?

- Det allra viktigaste hos en skotte är naturligtvis att den har korrekt rastyp. Någon klok hundskribent har sagt att rastyp är det som gör att man på långt avstånd kan peka på en hund och klart ange rasen. En skotte av korrekt typ är aldrig högställd och spinkig, men den är ej heller grov och klossig. Balansgången mellan överdriven ädelhet och alltför stor klossighet är nog det allra svåraste inom den här rasen, och företrädare av antingen den ena eller den andra av dessa ytterligheter visas ofta. Utmaningen är dock att kombinera det hela!

En skotte kan aldrig vara typisk om den inte har det rätta temperamentet. Skygga, mycket veka skottar med en tendens till snappighet är en styggelse, men dess bättre ser man mycket sällan sådana hundar. Lika illa är det naturligtvis med aggressiva och ilskna hundar, men det är tack och lov också mycket ovanligt. En bra skotte skall vara nyfiken, pigg och framåt utan att vara stirrig och hetsig. Dem kombinationen ger det rätta skottetemperamentet!

Av Ingrid - 19 augusti 2008 12:19

Den världsberömde artisten Gil Elvgren gjorde succé på 40-50-talen med sina glamorösa pin-up-girls. Ofta med en liten skotte som tillbehör eller som livgivande igångsättare i den lite stereotypa pin-up-bilden. En mischief-maker som relief till underkjolar och strumpeband på undersköna kvinnorben, precis som på den här söta och tidstypiska bilden. Och det vet ju alla kloka flickor att ingen assessoire går upp mot en söt liten hund , hm... om jag inte missminner mig...

Av Ingrid - 18 augusti 2008 13:56

Allt på 30-talet var inte stilfull klädsel och snyggt kristidssmala människor (apropos tidigare inlägg). Kollade de belästa döttrarnas tankeutbyte på Ingrids blogg och kan härmed förmedela ett lästips från Astrid: Staffan Thorsells tankeväckande “Mein lieber Reichkanzler” (Bonnier Fakta). Undertiteln är “Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli” och de var betydligt fler och mindre smickrande än vad den officiella svenska historieskrivningen så gärna vill låta påskina.



Thorsell reder ut vårt eget kungahus långa flört med nazismen. För inte bara var vår nuvarande kungs morfar Carl Eduard av Sachsen Koburg en ledande lokal nazist långt före det definitiva maktövertagandet 1933. Även vår nuvarande tronföljares morfar, Walter Sommerlath, blev som Thorsell skriver, medlem i nazistpartet den 1 december 1934 med medlemsnumret 3 592 030.



Läs också om gamle Gustav V:s handskrivna brev till Hitler om dennes modiga kamp mot ryssen, Sven Hedins många besök i rikskansliet och Göbbels besatthet av familjen Bonnier.



Det är alltså Gröfaz själv som avses. GRÖFAZ = Größter Feldherr Aller Zeiten, skämtsam benämning på Hitler. Hitler var dessutom såväl schäfer som skotteägare, hmm..

Av Ingrid - 18 augusti 2008 07:26

Inspirerad av tidigare fina 30-talsfoton, öppnas härmed nostalgoteket med en stämningsbild ur det egna familjealbumet, nämligen blogginnehavarens far och mor, Åke och Lisa. Njut av det förälskade unga paret på söndagspromenad på Djurgården i Stockholm. På den tiden kunde folk verkligen klä sig!

Av Ingrid - 16 augusti 2008 14:05

Ännu en skön skottetik med The Look! Ch Raglan Royal Portrait namnades mycket passande - hon ser helt enkelt ut som en vinnare! Verkligt kungligt påbrå dessutom; dotter till Ch Kantorns Johnnywalker - Rorys far - och som mamma Årets Skotte 1996 Årets Terrier mm, den fantastiska Int Ch Raglan Royal Serenade, (vilken i sin tur naturligtvis är dotter till Ch Floreo Mistletoe, tidigare presenterad). Hela syskonkullen var genuint "royal" - samtliga fyra valpar blev Champions! - däribland Ch R Royal Artist, som exporterades till Ryssland och fick så stor betydelse för tillblivelsen av den sensationella ryska skottestammen.




Royal Portrait startade sin utställningskarriär i rasande fart, tog 9 cert - i stort sett i rak följd, samt åtskilliga BIR, med gruppvinst och BIS-4 i Västerås som kronan på verket - en verklig showgirl, som inte lämnade någon domare oberörd. Best in Show på Terrierklubbens utställning! Royal Portrait blev mor, flera av ätteläggarna är champions, och bland barnbarnen märks nu aktuella, finskfödda men svenskägda, Ch Rhum Tea For Two, bästa tik på World Scottie Show. Tala om tiklinje med Quality!

Av Ingrid - 15 augusti 2008 16:32

...ett par sentida efterföljare, president George W. Bush med sin skotte Barney.

Ovido - Quiz & Flashcards