Direktlänk till inlägg 29 oktober 2008

Till Minne av Birgit Westerström

Av Ingrid - 29 oktober 2008 22:07

Idag den 29 oktober skulle en av skottevärldens storheter haft födelsedag. Fru Birgit Westerström, kennel Ferox, avled för tio år sedan och därmed gick en lysande epok för skotsk terrier i graven. Birgit Westerström var något så ovanligt som en enastående uppfödare med klar blick för vad hon ville med sin avel och en verklig djurmänniska; Sveriges första ryttarinna i fälttävlan! Dessutom var hon en dam av den gamla stammen, i ordets allra bästa bemärkelse. Allt gjordes med stil!

När en ridolycka satt punkt för fortsatt hästtävlande, ägnade sig Birgit Westerström med stor hängivenhet och talang åt sina skottar. Hon kom fram som uppfödare efter rasens första storhetstid under 40-talet, och tog vid i den lyckliga era som dominerades av kennlar som Hades (Yrsa Liljefors, senare Krumlinde), Mountebank (Carin Boman-Lindhé) och Miramar (generalkonsulinnan Heilborn). Birgit Westerström var samtida med Sven Sundquist (kennel av Brååtha) och många och minnesvärda var deras duster och stimulerande konkurrens i ringen, även om kennlarna aldrig kom att samarbeta. Kennel Ferox hämtade mycket inspiration från den skotska terrierns hemtrakter och åtskilliga resor gick i västerled, kontakter knöts och nya spännande importer tillfördes stammen. Ferox-skottarna var ofta brindle (Sven Sundquists hundar var alltid svarta), och även om typen inte var definitiv, visste Birgit Westerström alltid vad som skulle tillföras och förbättras. Hon var av allt att döma en skicklig trimmare och hundarna visades tip-top, med härligt temperament i ringen. Jag minns, på det sätt som bara en hundintresserad 12-åring kan minnas, med grafisk skärpa varenda hund, varje rörelse i ringen, vilka katalogblad som skottar fanns med i - och katalogerna finns naturligtvis kvar och har kärleksfullt bevarats i 50 år! Ty Birgit Westerström är indirekt orsaken till att dessa rader skrivs i skotte-bloggen. För ett ungt och opåverkat sinne satte hon modellen för hur en "riktig" hundmänniska skulle se ut och vara och rader av champions utgick från den sparsmakade uppfödningen. Bilden, som är från samma tid, då jag såg kennel Ferox i aktion första gången, visar Birgit Westerström med sin Ch Ferox Focus, Best in Show i Malmö 1958, barnbarn till kennelns stamhund Ch Ferox Ferox, vilken tidigare presenterats. Ferox-skottarnas stora betydelse varade ända in på 80-talet. Birgit Westerström var en genuin person och rasens väl och ve låg henne varmast om hjärtat. Av sin kvarlåtenskap donerade hon ett betydande belopp till Skotte-Federationen, vilket nu förvaltas i Ferox-fonden och årligen genererar ett stipendium. Jag är tacksam över att fått se och uppleva en av hundvärldens verkligt stora - även om det "bara" var från ringkanten..

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingrid - 26 mars 2011 12:15


Att Humphrey Bogart var skottefantast har vi nämnt flera gånger, men idag har Skottebloggen till sin stora förtjusning lyckats hitta en tidigare okänd bild! Den är från komedin "Stand-In" från 1937, en hejdlös drift med nöjes- och filmindustrin. ...

Av Ingrid - 19 mars 2011 10:37


Ch Roundtown Mercedes of Maryscot "Sadie", som bl.a vann BIS på Westminster, National Dog Show och AKC/Eucanuba Dog Show 2010, har fått valpar! Fyra tikar och en hane, alla svarta, föddes den 11 mars. Stolt fader är Anstamm Prime Minister. Grat...

Av Ingrid - 17 mars 2011 10:05


  Idag gratulerar vi Raglan Reform Club "Viggo" på 3-årsdagen! ...

Av Ingrid - 14 februari 2011 10:39

     

Av Ingrid - 27 januari 2011 11:34

Memphis Belle är smeknamnet på ett Boeing B-17 Flying Fortress , ett bombflygplan, som blev berömt när dess besättning lyckades flyga 25 uppdrag över Europa och återvända hem till USA under andra världskriget. Det sista uppdraget flögs 17 maj 1943. F...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se