Direktlänk till inlägg 14 november 2008

Den Skotska Terriern

Av Ingrid - 14 november 2008 11:07

Eng Ch, N & S Ch Raglan Rose Maiden at Brio - res Best in Show (BIS-2) Cruft´s 2004 - den största framgången för svensk uppfödning någonsin. Bild och nedanstående text, rasstandarden och kommentarer ur Skottefederationens raskompendium, med vänligt tillstånd av SF:s ordförande.



Rasstandard



Den skotska terriern är en stadig, kompakt hund med korta ben, lagom stor för att kunna gå ner i gryt. Den är alert och ger intryck av stor styrka och rörlighet i litet format. Huvudet förefaller långt i förhållande till hundens storlek. Rasen är mycket rörlig och aktiv, sina korta ben till trots.



Skotsk terrier är lojal och trogen, värdig, självständig och reserverad, men modig och mycket intelligent. Den är djärv men aldrig aggressiv.



"Kommentar



Detta är skottestandardens inledande stycke. Som sådant är det ovanligt långt och till vissa delar ganska detaljerat. Eftersom helhetsintrycket ger den bild som först fastnar på näthinnan vid bedömning av hundraser i allmänhet och skottar i synnerhet, är det också denna del av standarden den viktigaste. Observera första meningen: "... är en stadig kompakt hund med korta ben, lagom stor för att kunna gå ner i gryt..."



Här finns hela rastypen beskriven! En kraftig kompakt hund eftersträvas och tunna, långsträckta skottar, med tendens till slankighet är alltså inte förenliga med standardens krav.



Kompaktheten och den kraftiga, nästan undersätsiga, byggnaden av en bra skotte kräver djup och massa hos hunden och det är så en bra skotte skall vara konstruerad. För att en hund skall ge ett kompakt intryck måste den också vara kort - en lång hund ger ett avlångt intryck, vilket inte heller är korrekt. Den moderna skotten har utvecklats från grythund till sällskapshund. Det hindrar emellertid inte att vissa för grythunden karaktäristiska drag skall finnas kvar hos den moderna skotten. Detta gäller bl.a storleken: "... lagom stor för att kunna gå ner i gryt, ...". Alltför kraftiga kompakta skottar kan omöjligt komma ner i gryt, alltför klent byggda kan knappast ta sig därifrån, åtminstone inte med livet i behåll, och dessa ytterligheter är alltså förkastliga. Andra viktiga drag finns med i standardens första stycke: En kort beskrivning av huvudet där det helt klart framgår att det skall vara långt.



Temperament då? Javisst finns det omnämnt! Skotsk terrier är lojal och trogen, värdig, självständig och reserverad men modig och mycket intelligent. Den är djärv men aldrig aggressiv."

Raskompendiet finns på http://www.skottefederationen.se/ och är alldeles utmärkt, faktiskt bland det bästa vi har sett i den vägen! En kärleksfull, kunnig och noggrann beskrivning av den skotska terriern.



 
 
Ingen bild

Hekene J

15 november 2008 12:08

Så strålande vacker så man blir alldeles betagen. En helt underbar tik.

Helene

 
Ingen bild

Lisbeth

15 november 2008 22:03

Jomän, Viggos morfars mor är underskön...

Vilken stjärna!

stolt "mormor" Lisbeth

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingrid - 26 mars 2011 12:15


Att Humphrey Bogart var skottefantast har vi nämnt flera gånger, men idag har Skottebloggen till sin stora förtjusning lyckats hitta en tidigare okänd bild! Den är från komedin "Stand-In" från 1937, en hejdlös drift med nöjes- och filmindustrin. ...

Av Ingrid - 19 mars 2011 10:37


Ch Roundtown Mercedes of Maryscot "Sadie", som bl.a vann BIS på Westminster, National Dog Show och AKC/Eucanuba Dog Show 2010, har fått valpar! Fyra tikar och en hane, alla svarta, föddes den 11 mars. Stolt fader är Anstamm Prime Minister. Grat...

Av Ingrid - 17 mars 2011 10:05


  Idag gratulerar vi Raglan Reform Club "Viggo" på 3-årsdagen! ...

Av Ingrid - 14 februari 2011 10:39

     

Av Ingrid - 27 januari 2011 11:34

Memphis Belle är smeknamnet på ett Boeing B-17 Flying Fortress , ett bombflygplan, som blev berömt när dess besättning lyckades flyga 25 uppdrag över Europa och återvända hem till USA under andra världskriget. Det sista uppdraget flögs 17 maj 1943. F...

Ovido - Quiz & Flashcards